Lesprogramma jeugd 5-12 jaar

Tenniskids

30 jaar ervaring

Waarom?

Schoolprojecten, diplomadagen, minitoernooien en een prestatief jaarprogramma zijn belangrijke pijlers van Tennisschool de Kloek. We zijn dan ook zeer verheugd met het project TENNISKIDS van de KNLTB.

Een klein percentage van het aantal kinderen in de leeftijd van 5-8 jaar tennist. En dat terwijl de tennissport zoveel te bieden heeft aan kinderen in deze belangrijke ontwikkelingsfase van hun (bewegings) leven.
Jonge kinderen een plekje geven binnen de vereniging is vaak niet eenvoudig. Vandaar dat er is gezocht naar een jongerenconcept dat dit mogelijk maakt.
De KNLTB ging daarom op zoek naar een geschikt jeugdconcept voor tennisverenigingen en vond dat in Engeland: Tenniskids.

Geef kinderen een tennisracket en een bal in de hand en de interesse voor tennis is gewekt. Die interesse vasthouden zodat kinderen daadwerkelijk lid willen worden van een tennisvereniging, dat is minder eenvoudig. Juist daarvoor is het Tenniskids programma ontwikkeld.

Het drie fasen lesprogramma biedt kinderen leuke en leerzame activiteiten, waardoor ze eerder het tennisspel kunnen spelen dan voorheen het geval was. Aangepaste baanlengtes en speciale lesmaterialen maken het voor kinderen mogelijk het tennisspel te leren op een manier die past bij hun fysiek, emotionele ontwikkeling en technische en tactische vaardigheden.

Hoe? Van basisvaardigheden naar slagvaardigheid en techniek tot tennis op de hele baan. Ofwel, van Rood naar Oranje en naar Groen !

De opbouw

ROOD

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 4-8 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een spons/foam bal op een minibaan (6×12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

 

ORANJE

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (7-8-9 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

 

GROEN

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 8-10 jaar en ouder. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is

 

Wat kun je als ouders doen?

Ouders kunnen hun kids helpen in de sportontwikkeling.

  • Belangrijk is dat kinderen plezier hebben in tennis. Laat daarom uw kinderen bij het vrij tennissen in de juiste fase met de juiste ballen en een geschikt racket spelen. Op die manier is het kind het best in staat de geleerde vaardigheden toe te passen en nieuwe vaardigheden zich eigen te maken.
  • Ga af en toe met uw kind tennissen en wees positief over de verrichtingen van het kind.
  • Stimuleer de deelname aan clubactiviteiten. Deze zijn leuk en leerzaam.
  • Leer de regels en de puntentelling van de fase waarin het kind zit..
  • Leer het kind zich sportief te gedragen en respect te hebben voor de tegenstander. Dus waardering tonen voor mooie punten van de tegenstander.
  • Op schoolpleinen, tegen muren, in de tuin of op de oprit, overal kun je tennissen. Stimuleer kids ook op straat te tennissen want dit zijn ideale omstandigheden om te leren tennissen.

MEER WETEN? Ga naar www.tenniskids.nl.